Nissemon Gård

Katharina Andersson

Nyheter.

 

 

Årskrönika!

2013-12-31

2013 har varit ett händelsefullt år på många sätt!

Det börja med att nya BLUP indexet kom, bra resultat på alla mina stona. Walencia NM (*), Brescia NM (***) & Ultra White (***) blev även avelsklassade med fina prestationsstjärnor där 3 stjärnor är det bästa möjliga.

Min elev Ellen Heinstedt köpte sin första stora häst, Harmonie som har varit en underbar läromästare hittills och dom avancerade från LB till MSV B under året och har nu junior SM som mål ör 2014. Ett väldigt spännande ekipage att träna som jag ser framemot att följa kommande år.

Tyvärr blev det även en häst mindre i början av året då vi blev tvungen att  akut avliva Ironimo som bröt benet i hagen. Han vandrar nu på dom evigt gröna ängarna och finns med oss varje dag i hjärtat. Vi har lärt oss massor av han och han kommer alltid att ha en speciell plats i våra hjärtan.

Dallas NMVåren innebar unghäst test & ännu en 3-åring är visad & klass 1 (Dallas NM e. Damsey-Rubinrot). Han har utvecklas väldigt fint under året och vi ser framemot 2014 där målet är kvalitetstävlan på höstkanten. Han är även nu inhoppad av Mattias som gör ett väldigt bra jobb med han till vardags.

Walencia NMWalencia NM (5år e. Wilton-Rubinrot) gjorde sin tävlingsdebut i juni, något sent men med stor bravur! Hon har vunnit alla sina starter i LB, startat LA med ett snitt på 66% trots några mindre bra starter (några över 70%), kvalde till Breeders i Flyinge för femåringar.  Har vunnit det mesta hon startat bara vi inte fått ”miljöproblem” då hon är väldigt tittig och känslig för nya miljöer. I November hann vi även med vår debut i MSV C som känns väldigt bra inför framtiden. Vinterns träning blir att befästa galoppombyterna samt introducera kandaret för att kunna debutera MSV B under 2014.

Fiorentina NM & Jablonec NMBrescia NM (e. Bocelli) & Ultra White (e. Sir Donnerhall) fölade enligt planerna och fick två superfina stoföl som är identiska lika i teckning och färg, Fiorentina NM (e. Floricello-Bocelli) samt Jablonec NM (e. Johnson-Sir Donnerhall) till vardags även kallade Fia & Janet. Fiorentina NM gav oss biljett till Riksföl genom att vinna uttagningen i Örebro Län med 9-8-9 på sina gångarter. En spännande upplevelse som vi hoppas kunna deltaga i fler gånger. Mammorna är nu igångsatta och kommer att tävla som fölston i unghästklasser, dvs. med ett års yngre hästar då jag tänker använda dispenssåret. 2014 är målet 4-års championatet samt kvalitetstävlan under hösten.

Fia & Janet blev avvänja helt under december månad vilket funkade otroligt bra. Jag är så nöjd med dessa avkommor och det ska bli väldigt spännande när det är dags att rida in dom. Två väldigt lika men ändå extremt olika individer!

När 2013 års världsranking kom kändes det extra bra med tanke på mina hästar! Alla mina sex hästar har minst en av hingstarna inom topp 8 på världsranking i första till tredje generationen. Känns som jag har valt rätt individer för att få fram bra tävlingshästar. Följande hingstar finns i stamtavlorna här hemma: De Niro, Jazz, Florestan I, Donnerhall, Don Schufro & Sandro Hit. Nu ska vi bara förvalta våra fina hästar så det blir fina tävlingshästar.

The Top 10 of the 2013 WBFSH Dressage Sire Ranking includes:

  • 1 (1) DE NIRO - 27.247
  • 2 (3) GRIBALDI - 22.385
  • 3 (2) JAZZ - 20.680
  • 4 (4) FLORESTAN I - 15.428
  • 5 (5) DONNERHALL - 11.648
  • 6 (7) DON SCHUFRO - 8.195
  • 7 (8) MICHELLINO - 8.134
  • 8 (10) SANDRO HIT - 7.755
  • 9 (11) COME BACK II - 7.690
  • 10 (21) NEGRO - 6.772

2013 års Blup kom ovanligt tidigt, mitten av december!! En härlig julklapp då alla stona har höjt sina index. Walencia har gjort största klivet då hennes egna tävlingsmerit har börjat påverka. Ultra White och Brescia följs tätt åt med 143 & 142 i sitt dressyrindex.

LoreenUnder året har jag haft ett superbra & intressant samarbete med Caflin AB som har haft flera hästar här av olika anledningar. Två stycken har hitta nya ägare efter en tid hos mig. St. Pr. St. Fuenamour (e. San Amour-Rohdiamant) har givit mig en spännande resa till Danmark och Blue Horse. Vilken anläggning! Vill rikta ett stort tack till Lise & Tommy på Caflin AB som har gett mig förtroendet att förvalta några av deras fantastiska hästar!!

 

Gott Nytt År!

Antal kommentarer: 1

2013-12-31 21:47:13 - Lise och Tommy, E-postadressen är dold, www.caflin.se

Det är vi som skall tacka för ett pålitligt och proffsigt omhändertagande av våra hästar och inte minst allt roligt vi haft tillsammans. Tack även för julgåvan, kommer garanterad att uppskattas! (heart) Stort lycka till med dina/våra hästar! (star)
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)